Mitä sulle kuuluu saatana?

Olenko ainoaa laatuani maailmassa, jonka mielestä ”Mitä kuuluu?” on yksi maailman turhauttavimmista ja huonoimmin muotoilluista kysymyksistä? Siihen tulee aina vastattua jotakin todella epäinformatiivista tai typerää. Olisi myös kohtuutonta olettaa, että kukaan alkaisi räntätä puolitutuille heti kättelyssä, että ”Aivan paskaa. Aamulla herätessäni huomasin, että kaverini oli kussut kännissä sänkyyni ja petari meni pesuun. Myöhästyin töistä, koska nutturani jäi kiinni ovenkahvaan minun kyykistyttyäni leikkaamaan varpaankynsiä vessassa. Aiinin, ja mainitsinko jo, että sain erään nuortenlehden Millanen seurustelija olet? -nettitestistä tulokseksi: Olet pedofiili.”

Aina kun joku kysyy minulta tuossa perinteisessä muodossa kuulumisia joko viestitse tai kasvotusten niin minua alkaa useimmiten vain risoa suunnattomasti. Haluaisin silloin vastata: ”Hanki mielikuvitus. Pelle!” tai jotakin hyvin sarkastista, mutta todellisuudessa vain sanon lämpimikseni jonkin satunnaisen ja abstraktin lauseen, josta vastaaja tuskin saa mitään informaatiota kysymyksensä vastineeksi. Sen sijaan olen aina arvostanut suunnattomasti ihmisiä, jotka menevät heti suoraan asiaan joko persoonallisemmilla tai spesifimmillä kysymyksillä. Vielä ominaisemmaksi tunnen sellaisen keskustelumentaliteetin, jossa osapuolet alkavat oma-aloitteisesti kertoa juuri sillä hetkellä itselleen tärkeistä merkityksellisistä asioista. Siitä kumpuaa usein keskusteluosapuolten välille joko informatiivisen asiakeskeinen tai inspiroivan tajunnanvirtainen keskustelu.

Lähiaikoina olen kuitenkin alkanut kysyä kavereiltani kuulumisia muodossa ”Mitä kuuluu saatana?” ja jostain syystä se oli pitkään yhtä hauskaa kuin silloin, kun aloin tervehtiä ihmisiä sanomalla ”Heipparallaa saatana!”. Se on saanut monet hyvälle mielelle ja tuonut auringonpaistetta pilviseenkin päivään. Toki mikään variaatio ei viihdytä toistuessaan kovin pitkään, mutta itse saatanan läsnäolo on aina hauskaa uusissa konteksteissa.

Muistan vuosien takaa (tai itse asiassa viime vuodelta) kaikkien aikojen hauskimman saamani synttärikortin, jonka hyvä ystäväni lähetti minulle Telegrammissa:

Se oli kylläkin myös tuon maailman hervottomimman meemin ansiota. Sen lisäksi, että Prodigy-viittaus oli ilmeisen hulvaton niin naureskelin myös omia meta-ajatuksiani. Se, että joku alkaisi perhepotretin ottamishetkellä tekemään selkoa sukulaissuhteistaan on mielestäni myös niin tukahduttavan hauska ajatus, että aivoistani loppui melkein happi sitä visioidessa. Josko minäkin olisin sukulaisten ylioppilasjuhlissa kokenut tiedottamisen arvoiseksi asiaksi sanoa serkulleni, että ”Hei, mä oon muuten sun isäs veljen lapsi.” Ehkä meemin hengessä se pitäisi vielä muotoilla tilanteeseen sopivasti joillakin slangisanoilla, kuten ”Mä olen sun faijas broidin skidi.”

Mutta tuo Risto Ylihärsilän keikkakin Dynkyssä oli hersyilevän hauska. Mielestäni Levy-yhtiön jätkät on yhä paras suomalainen biisi, jonka tiedän. Ja kun biisin päättyessä yleisö taputti, Risto kiitteli mikkiin: ”Kiitos, kiitos. Aivan liian ystävällistä.”

Kunniamaininta ja papukaijamerkki menee myös Mikä meitä vaivaa? -podcastille. Kyseinen podi on mielestäni sujuvaa vassaripöhinää, jota on hyvin nautinnollista kuunnella, mutta ajoittain se on myös hyvin hauska:

BTW, käyn aina silloin tällöin aikani kuluksi allekirjoittelemassa erilaisia kansalaisaloitteita. Mielestäni tuo mainittu Lupa elää -kampanja oli ansiokkaasti laadittu ja hyvän asian puolesta. Kävin itsekin ruksailemassa nimeni sen alle.

Mutta tosissaan: Mitä mulle kuuluu? Saatana.

En ole päivittänyt blogiini kuulumisiani vähään aikaan, joten pieni päivitys olisi tosiaan paikoillaan. Ehkä suurin kohennus on ollut se, että terveyteni on mennyt huomattavasti parempaan suuntaan pikkuhiljaa. Endemolilta on tullut vain yksi paskakirje tänä vuonna, joten ei ole ollut juurikaan tarvetta itsemurha-ajatuksille ja fyysisille PTSD-oireille. Luulenpa, että Unne Sormusen kevät oli huomattavasti rankempi:

Mutta ilman terveysongelmia arki rullaa ihan mukavasti. Sain männävuosina kandin kasaan ja nyt olen aloittanut gradun kirjoittamisen minut palkanneen yhtiön piikkiin. Läheltä piti, että en päässyt Kilpailu- ja kuluttajavirastoon vaikutusarviointiduuniin, mutta onneksi tulin hakuprosessissa vasta toiseksi. En olisi ehkä kyennyt virastotyöaikoihin. En myöskään tiedä, olisinko läpäissyt Suojelupoliisin turvallisuusselvitystä, kun ei olla kovin lämpimissä väleissä TeeTeen kanssa. Mutta mitäpä tuosta. Graduprojektini on sekä olosuhteiltaan että sisällöltään varsin optimaalisessa linjassa omien intressieni kanssa.

Vaikka koen sosiaalisen kanssakäymisen ajoittain epämiellyttävänä tai raskaana niin muutoin minulla on aina ollut aika lunki asenne maailman menoon. Ihastelin tässä omia alkuvuoden kyselyvastauksiani koronaan ja sotaisaan maailmantilaan liittyen:

En tiedä, olisiko pitänyt laittaa tuohon Yksinäisyyden tunne -kohtaan myös, että Ei koske minua. Keskustelin kerran isäni kanssa siitä, että me emme käytännössä ole koskaan kokeneet yksinäisyyden tunnetta. Omien ajatusten ja aktiviteettien kanssa viihtyminen taitaa olla perheeni sisällä muutenkin aika verissä. Muistaakseni olen joskus lapsena saattanut ajoittain kokea ulkopuolisuuden tunnetta, mutta sekin vähentyi iän karttuessa enkä muista aikuisiällä kokeneeni sitäkään.

Vaikka en kokisi ulkopuolisuutta tunnetasolla niin tiedostan ja havainnoin kyllä, milloin minua vieroksutaan. Tämäkin testi olettaa, että minunlaiseni ”Nukkumaan klo 5 ja herätys klo 13!” ovat yhteiskunnan oudokkivähemmistö, kun kyseistä rytmiä ei ole vaivauduttu erittelemään lomakepohjaan. Ptui!

Ja etten tahattomasti jätä cliffhangeria: lintuihmisenä valintani on varmaan aika selvä. Vaikka puputkin saavat silmät kostumaan niin tipu oli niin sietämättömän söpö, että silmäni melkein räjähtivät.

Mutta on minulla ollut sosiaalisesti myös aika hubaa. Masiksessa en oikein jaksanut pitää ihmisiin yhteyttä ja pelkäsin, että jotkut ystävyyssuhteeni olisivat katkenneet siihen, että makasin kaksi vuotta peiton alla child of darknessina. Mutta oli ilo huomata, että tilanne palautui aika lailla ennalleen! Joidenkin ystävieni kohdalla lähennyin myös entistä enemmän ja aloin myös tiedostaa, miten onnekas olen, että minulla on ympärilläni ihmisiä, joiden kanssa välittäminen ja arvostus ovat molemminpuolisia. Myös perheeni on ollut paljon tukena ja vaikka maantieteelliset etäisyydet olisivat joskus välissä niin henkisesti koen heidän tukensa ja turvaverkkonsa olevan läsnä arjessani. Saimme myös entisten tilastotieteen opiskelukavereideni kanssa kasaan peliporukan, jolla pyrimme kokoontumaan kuukausittain erilaisten pelien ja vehkeiden merkeissä. Kiva pitää säännöllisesti yhteyttä heihinkin, sillä kauppiksen atmosfäärissä olen hieman ikävöinyt matemaattis-luonnontieteellisiä sisäpiirejä. Endemol-skeidojen myötä olen pitäytynyt niin visusti neljän seinän sisällä, että uusia kontakteja solmin harvakseltaan, mutta olen todella iloinen, että tapasin BB:ssä Arionin ja olemme pitäneet yhä yhteyttä.

Parisuhteista en useimmiten saa oikein mitään irti, mutta kyllä minä BB:n jälkeen hetken aikaa tapailin muun muassa erästä matemaatikkoa, jonka esileikkikeskusteluja lämmöllä muistelen:

Sen jälkeen olen ollut suhteessa enimmäkseen pleikkarini kanssa. Siitä voisinkin kirjoittaa kokonaisen postauksen heti kun saan aikaiseksi. Ensi helmikuussa julkaistaan myös vihdoin PS VR 2 -lasit, mikä sekin on varsin mukava uutinen. Hyvä syy olla hyppäämättä metron alle, vaikka osuisi joku yksittäinen huono päivä kohdalle. Hehe.

Mutta jos joku olisi kysynyt, että mitä minulle kuuluu niin olisin tämän kaiken varmaankin kiteyttänyt: ”ihan ok”. Toivottavasti tuo on se data, josta Mitä kuuluu? -kyselijät saavat kaiken tarvitsemansa syväluotaavan informaation.

Tietysti tämä pinnalla ollut Jukan kunnianloukkauskeissi-telenovela alkoi olla sellaisissa mittakaavoissa, että olisin toivonut sen loppuvan tähän tuotantokauteen. Tapahtumia on vääristelty mediassa ja etenkin Jukan suusta todella paljon, mikä on omiaan aiheuttamaan minulle asiatonta häirintää. Tietynlainen helpotus toki on, että nyt kun asia on julkinen niin kaikki salailun taakka on poissa. Tuomiossa ja mediassa on kuitenkin sivuutettu monta olennaista asiaa, jotka on käyty läpi esitutkinnan ja muun prosessin aikana. Ajattelin vielä oikaista muutaman kohdan, josko se vähentäisi hieman väkivaltarikollisten glorifiointia. Seuraavat kappaleet liittyvät tuomioon kirjatun näyttö-osion virheisiin sekä aineistoon, joiden perusteella olen päätynyt omiin uskomuksiini asiaan liittyvistä tapahtumista. Kuten kaikissa aiemmissakin kirjoituksissani, painotan että en ole silminnäkijä enkä siten voi tietää kaikkia tosiasiallisia tapahtumia. Tietoni perustuvat pääosin muiden asianosaisten henkilöiden kanssa käymääni viestintään. Täten en väitä tai vihjaa tosiasiallisia tapahtumia, vaan perustelen miksi olen itse päätynyt tiettyihin johtopäätelmiin.

27.10.2019 Jukka häädettiin BB-talosta ja menin tapaamaan häntä hänen ollessaan hotellieristyksessä. Kerroin Jukalle, että olin alkanut tapailla muita miehiä enkä olettanut tämän tulleen yllätyksenä. Olin jo BB-talossa sanonut Jukalle, että en halua jatkaa hänen kanssaan suhdetta kuvausten ulkopuolella, eivätkä tarpeemme ja toiveemme ihmissuhteista kohdanneet. Minusta meillä ei ollut ikinä itseäni tyydyttävää keskusteluyhteyttä ja Jukan vaatimukset naisen roolista parisuhteessa olivat mielestäni epätasa-arvoisia ja jopa halventavia. Ja mikä tärkeintä: minä en yksinkertaisesti halunnut suhdetta enkä keksinyt yhtäkään hyvää syytä, miksi olisi pitänyt. Mielestäni asia oli tältä osin selvä ja olen tehnyt sen selväksi myös kuvausten jälkeisissä haastatteluissa siltä osin kuin olen voinut. Toki kaikissa haastatteluissa tuotannon edustaja on kameran takana valvomassa, että osallistujat eivät sano mitään mitä tuotanto ei halua tulevan ilmi. Terskis kyllä keskeytti haastattelut aina, jos olin sanomassa, että tuotannon käsikirjoitus ei vastaa omaa mielipidettäni minun ja Jukan suhteesta. Tuotannon takia meidän olisi tietysti pakko olla tekemisissä, sillä tuotanto velvoitti meitä osallistumaan tiettyihin tapahtumiin, vaikka itse olin vastentahtoinen näitä velvoitteita kohtaan kuvausten jälkeen. Tuotannon lisäksi roskamediat, katsojat ja jopa Jukka itse pitivät jonkinlaisena ”velvollisuutena”, että minun pitäisi ryhtyä Jukan kanssa suhteeseen, mikäli Jukka niin halusi. Jos ilmaisin vastahakoisuuteni, kyseiset tahot kohdistivat minuun painostusta ja häirintää, mikä oli minulle psyykkisesti todella raskasta.

Jukka ilmaisi pettymyksensä siihen, että en halunnut hänen kanssaan suhdetta. Keskustelimme sellaisista kuvausten aikaisista tapahtumista, joita ei ollut näytetty katsojille ja kerroin esimerkiksi omista päiväkirjahuonekeskusteluistani. Olin jo kauden ensimmäisellä viikolla kritisoinut muun muassa Jukan sovinistista käytöstä. Kuvausten jälkeenkään en pitänyt siitä, että Jukka oli kauden aikana ahdistellut muita osallistujia ja puhunut heistä halventavasti. Jukka kiisti ahdistelun, mutta viittasin myös siihen, miten katsojat olivat reagoineet Jukan käytökseen ja tulkinneet Jukan ahdistelleen kaudellamme etenkin Miraa ja Millaa. Jukka kertoi vastaavasti, että Urheilugaalayönä Milla oli alkanut oma-aloitteisesti runkkaamaan Jukkaa peiton alla, jonka jälkeen he olivat harrastaneet seksiä muiden huomaamatta. Ihmettelin, miksi tätä ei ollut näytetty katsojille, mutta Jukka sanoi, että hän oli varmistanut kameroiden osoittavan toisaalle. Olin myös yllättynyt Millan toiminnasta, sillä Milla oli kyseisessä Gaalailta-tapahtumassa saanut kirjeen silloiselta poikaystävältään ja ollut selvästi liikuttunut ja ikävöinyt häntä. Asia tuli siis nimenomaan yllätyksenä, mutta minusta aikuiset ihmiset saavat harrastaa seksiä niin paljon kuin haluavat ja kenen kanssa haluavat, täysin omien motiiviensa mukaisesti. Mielestäni keskustelumme pysyi asiallisena eikä ainakaan minua itseäni jäänyt tuolloin kalvamaan mikään minun ja Jukan välillä.

Näimme Jukan kanssa vielä seuraavana päivänä yhteishaastatteluissa, mutta sen jälkeen emme olleet yhteyksissä. Jukka palasi Läppäjärvelle ja minä Turkuun. Minulla oli kuitenkin Stenkun pakollinen psykologikäynti 1.11.2019. Siellä Stenkku kertoi, että Jukan käsitys suhteestamme oli kuitenkin jäänyt erilaiseksi kuin itselläni. Hän sanoi keskustelleensa Jukan kanssa asiasta, ja että silloin kun sanon ”ei” Jukka tulkitsee sen tarkoittavan ”kyllä”. Tämä on mielestäni ollut seurausta siitä, että tuotanto oli jo BB-käsikirjoituksessa vahvistanut Jukassa tätä uskomusta. Tästä on seurannut itselleni todella paljon häirintää ja seksuaalista ahdistelua myös yleisön suunnalta muussa yksityiselämässäni. Fyysistä koskemattomuuttani ei ole kunnioitettu tilanteissa, joissa olen ilmaissut vastentahtoisuuteni tai kieltäytynyt verbaalisesti.

Olin kuitenkin yhä hyvissä väleissä muiden BB-osallistujien kanssa, ja etenkin Arionin kanssa olimme pitäneet aktiivisesti yhteyttä. Seuraavan kerran näimme suuremmalla porukalla 3.11.2019 sunnuntaistudion baarijatkoilla Ihkussa. Vaihdoimme Millan kanssa kuulumisia ja keskustelimme muun muassa Millan haaveista ryhtyä radiojuontajaksi. Milla myös halusi pyytää anteeksi, että oli äänestänyt minua BB-talon häätöäänestyksessä ensimmäisellä viikolla. Minusta asiassa ei ollut mitään anteeksi pyydettävää. Äänestys on osa kilpailun luonnetta emmekä tunteneet toisiamme ensimmäisellä viikolla juuri lainkaan. Minä olin pitänyt Millasta koko kauden ajan enkä luonnollisesti ollut äänestänyt häntä kertaakaan, vaikka Terskis-Tuukkanen oli kylläkin kauden toisella viikolla päiväkirjahuoneessa kovasti kehottanut. Naureskelimme myös tuotannon ja median luomaa keinotekoista kolmiodraama-asetelmaa. Kerroin, että olin toki kuullut Jukalta Gaalayön tapahtumista, mutta asia oli täysin ok, sillä minulla ei ollut Jukkaa kohtaan henkilökohtaisia intressejä. Ja jos vaikka hypoteettisesti olisi ollutkin niin ei sillä mielestäni ole vaikutusta minun ja Millan tai minun ja Jukan keskinäisiin väleihin millään lailla. Hieman kylläkin kyseenalaistin sitä, oliko oikein Millaa kohtaan, että Jukka rehvasteli Gaalayön tapahtumilla, sillä hän vaikutti olevan asiasta ylpeä ja kertoisi siitä todennäköisesti muillekin kuin vain minulle.

Milla alkoi kuitenkin välittömästi itkeä ja sanoi, että Gaalyön tapahtumat eivät edenneet Jukan kertomalla tavalla. Milla sanoi olleensa runsaan alkoholinkäytön seurauksena tiedottomassa tilassa, kun Jukka oli raiskannut hänet. Seuraavana päivänä tuotanto oli kutsunut Millan päiväkirjahuoneeseen, jossa Milla oli itkenyt ja käsitellyt asiaa tuotannon kanssa. Minulle jäi käsitys, että tuotannon aloitteesta tuolloin sovittiin, että tapahtumia ei näytetä katsojille eikä niistä puhuta julkisesti. Ilmaisin Millalle olevani hänen puolellaan tässä asiassa enkä halunnut olla enää Jukan kanssa tekemisissä. Pidin myös vastenmielisenä, että Jukka olisi käytännössä kehuskellut raiskauksella, vaikka Millan ja tuotannon kanssa oli sovittu, että asiasta ei saa puhua muille.

Parin päivän päästä 5.11 lähetin Jukalle viestin:

Seuraavana aamuna (tai ei kyseistä ajankohtaa ehkä muiden mielestä luokitella ”aamuksi”) herätessäni olin saanut Millalta viestejä:

Olin tietysti hieman yllättynyt, että Milla kiisti tapahtuneen olleen raiskaus, vaikka hän oli kuitenkin kertonut olleensa tiedottomassa tilassa. Tulkitsin viesteistä, että tuotanto oli kuitenkin alkanut painostaa Millaa asiasta enkä halunnut Millalle tästä ongelmia. Kuittasin ja oikaisin asiat omalta osaltani.

Myös Terskis oli laittanut minulle viestin, johon vastasin myöhemmin. Olen tämän viestin ja vastaukseni julkaissut jo aiemmin blogissani sensuroidussa muodossa:

Myös Jukka lähetti minulle viestejä:

Jukka on itse kuvaillut tapahtumia poliisikuulusteluissa ja asia on kirjattu esitutkintapöytäkirjaan näin:

Asiavirheenä tuossa toki on ainakin se, että emme olleet ”alkaneet siitä tapailla” Jukan kanssa tuon kyseisen viikon aikana. Emme olleet edes viestiyhteyksissä, kun Jukka oli Läppäjärvellä ja minä Turussa. Minä hengailin ja jyystelin tuolloin uusien teekkarituttavieni kanssa samalla kun ylläolevan viestin mukaan Jukka oli ”ottanut minuun etäisyyttä, koska on kunnioittanut sitä, että en halunnut suhdetta”. Jos Jukan mielestä tapailimme tuolloin, niin hän on paljon, PALJON harhaisempi kuin kuvittelin. Tosin, joissakin lähteissä on väitetty, että olisimme seurustelleet BB-kautemme jälkeen, mikä sekin on aika harhainen väite. Jukka itse sanoi minulle tapailleensa tuolloin erästä Senjaa, mutta käsittääkseni hän ei ollut kyseisestä suhteesta kovin ylpeä.

Palatakseni Gaalayön tapahtumiin, en ollut enää täysin varma, kenen versio tapahtumista oli oikea, joten kuittasin keskustelun tuolloin seuraavasti:

Metakommentti: Tuntuu nyt jotenkin ironiselta, että olen kannustanut Millaa juttusille Stenkku ”Josef Mengele” Stenroosin kanssa. Mutta tuolloin en toki ollut tietoinen siitä, että Stenkku kertoi istunnolla käytyjä asioita eteenpäin ja Milla oli myös itse ilmaissut minulle halukkuutensa jutella Stenkun kanssa seuraavalla viikolla. Muistin virkistykseksi Stenkun viesti, jonka olen myös aiemmin julkaissut muiden tekstien yhteydessä:

Olin tosiaan jo silloin 1.11 sanonut Stenkulle, että en halua enää olla hänen kanssaan yhteyksissä ja kävin ainoastaan tuotantoyhtiön määräämillä, pakollisilla käynneillä. Nyt jälkikäteen minua risoo, miksi edes vastasin noihin Stenkun uteluihin, vaikka hän selvästi tuo ilmi, että kalastelee minulta tietoja, jotta hänen ei itse tarvitsisi ”jäädä muiden kertomusten ja kysymysten varaan”. Kyllä minä jo tuolloin tiesin, että tässä ei ole millään lailla kysymys minun hyvinvoinnistani, vaan Stenkun tiedonhankintaroolista tuotannossa. En näin jälkikäteen keksi muuta syytä vastaamiseeni kuin se, että toivoin tuotannon viestien ja yhteydenottojen loppuvan siihen.

Saman viikon sunnuntaina oli kuitenkin BB-finaali, jonka jälkeisillä baarijatkoilla palasin vielä Millan kanssa asiaan kasvotusten varmistaakseni, että kaikki oli välillämme ok. Kysyin häneltä vielä, että oliko hän tiedottomassa tilassa Gaalayönä. Vaikka Jukka ei olisi tarkoittanut pahaa, niin tapahtuma oli käsittääkseni raiskaus, jos Milla oli tiedottomassa tilassa. Olen referoinut keskustelun omissa poliisikuulusteluissani, jotka on kirjattu esitutkintapöytäkirjaan seuraavasti:

Milla itse on omissa kuulusteluissaan kertonut asian eri tavalla:

Milla ei tosiaan ollut minuun enää BB-finaalin 2019 jälkeen yhteydessä. Itse olen yrittänyt olla Millaan yhteydessä viestitse, mutta hän ei enää vastannut. Kaikelta tältä julkiselta mylläkältä olisi myös vältytty, jos poliisi olisi tutkinut mahdollisen raiskaustapahtuman ja saatavilla olevat kameratallenteet rikosilmoitusten yhteydessä.

Marraskuussa asia jäi toistaiseksi siihen ja minulla meni kaikki energia oman PTSD:ni potemiseen. Jukan kanssa pidimme kyllä vielä tuon jälkeen Jukan aloitteesta yhteyttä, mutta minulle tuli yllätyksenä Jukan väkivaltaisuus, siitäkin huolimatta että tiesin hänen saaneen pahoinpitelysyytteen jo aiemmin. Itsenäisyyspäivän tienoilla 2019 tapahtui ensimmäinen tilanne, josta olen tehnyt Jukasta rikosilmoituksen itseeni kohdistuvasta väkivallasta. Vastaavia tilanteita tuli vielä kourallinen, mutta näitä on jo puitu Jukan, poliisien ja seksuaaliterapeutin kanssa sen verran, että minulla ei ole omakohtaista kiinnostusta puida niitä enää näin pitkän ajan jälkeen julkisesti. Nämä tilanteet kuitenkin vaikuttivat myöhemmin käsitykseeni Jukasta ja myös uskomuksiini Gaalayön tapahtumista. Yritin useaan otteeseen katkaista välit Jukan kanssa ja blokkasin hänet myös yhteystiedoistani tuolloin, mutta hän keksi muita tapoja olla minuun yhteydessä. Olen myös aiemmissa blogiteksteissäni kertonut Jukan tuolloisesta toiminnasta, paljastamatta hänen henkilöllisyyttään. Ehkä raskainta oli se, miten PTSD-oireiluni aikaan Jukka uhkaili minua Endemolilla, jos katkaisisin häneen välit. Asiaa ei myöskään helpottanut se, että Jukan työtilanteen heikennyttyä heti BB-kuvausten jälkeen, hän lainasi minulta rahaa ja halusin tietysti nuo rahat takaisin, vaikka kyse oli vain joistakin satasista. Sain viimeiset rahat takaisin keväällä 2020, jonka jälkeen emme enää olleet Jukan kanssa missään tekemisissä.

En kiistä, ettemmekö olisi ajoittain olleet näennäisesti ihan hyvissäkin väleissä, ja Jukka auttoi minua esimerkiksi papukaijojeni hoidossa silloin, kun en masentuneena kyennyt nousemaan sängystä ylös. Se ei silti mitenkään oikeuta Jukan minuun tai muihin ihmisiin kohdistamaa fyysistä, henkistä ja seksuaalista väkivaltaa. Itselläni ei ollut keinoja ja voimia käsitellä kyseistä ihmissuhdetta eikä minulla ole ollut aiempia väkivaltaisia suhteita, joista olisin oppinut tunnistamaan hälytysmerkit ajoissa ja toimimaan ennen kuin kynnys nousee liian korkeaksi. Näin jälkikäteen en ole varma, olisiko se ollut edes mahdollista Endemolin sopimusvelvoitteiden aikaan ja oikeuslaitoksen sukupuolisen syrjinnän takia. Tässä vaiheessa haluan myös korostaa, että en mielelläni puhu näiden asioiden yksityiskohdista oman lähipiirini ulkopuolisille eikä todellakaan ole ookoo, jos joku tulee minulle baarissa aukomaan päätä näistä. Toivon myös, että Iltapaskat ja vastaavat mediat eivät vahvistaisi rakenteellista sukupuolista syrjintää, keksisi oikeutuksia väkivallalle tai glorifioisi Jukan versiota tapahtumista. Jukan kertomille asioille löytyy paljon vastanäyttöä poliisin materiaaleista ja myös hänen omien lausuntojensa sisältö on epäjohdonmukainen ja ristiriitainen. Tietysti hän pyrkii noudattamaan Endemolin narratiivia, sillä on toiminut rikosprosessin aikana Endemolin ohjauksessa.

Tuon 2019-2020 aikana ehti kuitenkin sattua ja tapahtua monenlaista muutakin. En ollut helmikuuhun 2020 mennessä puhunut kenellekään Jukan ja Millan Gaalayöstä, koska halusin suojella Millan yksityisyyttä. En olisi myöskään Endemolin painostuksesta PTSD-oireiluni aikana uskaltanut, koska en halunnut heiltä yhteydenottoja. Arion tuli kuitenkin luokseni käymään ja kerroin hänelle tuolloin ensimmäistä kertaa asiasta. Myöhemmin kerroin hänelle myös Jukan väkivaltaisesta käytöksestä itseäni kohtaan. Arion kertoi käyneensä Terskiksen kanssa kahvilla BB-kuvausten jälkeen, jolloin Terskis oli kertonut, että Milla oli jo aiemmin kauden aikana kertonut tuotannolle Jukan ahdistelevan häntä seksuaalisesti eikä tuotanto ollut puuttunut asiaan. Arion myös painotti, että tuotannon aggressiivinen salailu asiassa viittaa siihen, että kuvauksissa on tapahtunut rikos, jonka näyttämisestä tuotanto joutuisi itse vastuuseen. Taloudellista voittoa tavoittelevan yrityksen ei ole mitään järkeä peitellä suostumuksellista seksiä, sillä se nostaisi katsojalukuja. Ja varsinkin se, että Milla olisi pettänyt poikaystäväänsä heti saatuaan häneltä koskettavan kirjeen BB-talossa olisi nostanut BB:n roskamedian kärkeen. Tämä yhdistettynä kaikkiin aiempiin tietoihini viittasi mielestäni vahvasti siihen, että Gaalayön tapahtumat olivat raiskaus, vaikka asia suullisesti kiistettäisiin. Laitoin Jukalle viestiä asiasta:

Eiköhän se ole jo tullut montaa eri kautta selväksi, että tuotanto ei puuttunut kaudellamme tapahtuneeseen ahdisteluun, vaikka osallistujat ilmaisivat asiasta myös kameroiden edessä. Esimerkiksi Miisa Nuorgam on kommentoinut aihetta Twitterissä 17.10.2019.

Ja muistutuksena mainittakoon, että Jukkaa ei heitetty ulos BB-talosta, vaikka sekä muut osallistujat että katsojat pitivät Jukan käytöstä seksuaalisena ahdisteluna. Asiaa ei otettu puheeksi Jukan kanssa tuotannon tai yhdenkään median edustajan toimesta. Järkyttävää ei ole pelkästään se, että ahdisteluun ei puututtu, vaan myös se että tuotanto lietsoi itse ahdistelua osallistujien välillä. Myös katsojia kannustettiin häirintään osallistujia kohtaan etenkin sosiaalisessa mediassa. Itse olen kärsinyt kyseisestä ilmiöstä paljon vuosien 2019-2021 aikana, jonka jälkeen tilanne hieman rauhoittui. Nyt kuitenkin Seiskat ja muut paskanjauhajat lietsovat sitä uudelleen. Voisitteko jo pliis lopettaa valheellisen materiaalin julkaisemisen ja väkivaltarikollisten sympatisoinnin, jotta saataisiin Suomen naisiin kohdistuvat seksuaali- ja väkivaltatilastot laskuun, kiitos? Eiköhän tähän mennessä ole jo tullut selväksi, että minun, Jukan ja Millan välillä ei ole ikinä ollut kolmiodraamaa BB-käsikirjoituksen ulkopuolella. Jukalla on jonkinlainen pakkomielle väittää, että kaikki naiset ovat hänestä mustasukkaisia, mutta ainoa mustasukkainen osapuoli on ollut Jukka itse. Minä ja Milla olemme omasta puolestamme keskittyneet muihin miehiin jo heti BB-kuvauksista päästyämme. Ja hyvä niin.

Jukka on myös mediassa huudellut, että olisi pyytänyt minua poistamaan blogitekstini häneen liittyviltä osin. Ainoa pyyntö, jonka olen saanut oli Endemolin syksyllä 2020 lähettämä kirje, jossa ei viitattu millään lailla Jukkaan liittyviin teksteihin. Olen julkaissut kyseisen kirjeen kirjoituksessani Vallan väärinkäyttö on heikkomoraalisten heikkous. Vasta poliisikuulusteluissa 2021 sain tietää, että Jukka koki olevansa tunnistettavissa teksteistäni. Kuulusteluissa pyysin poliisilta sähköpostitse kaikki kohdat, jotka minun pitäisi poistaa ja poistin annetut kohdat jo samana päivänä.

Myöhemmin sain esitutkintapöytäkirjat ja Jukan perusteettomat korvausvaatimukset. Lähetin viestiä asiasta kuulustelijapoliisille:

Sain lyhyen vastauksen:

Mielestäni tutkintaprosessin aikana on sivuutettu monet syyttömyyttäni puoltavat seikat ja jopa tuomiossa itsessään oli väitetty tosiasioina sellaisia tapahtumia, joista esitutkintapöytäkirjoissa ja toimittamissani viesteissä olisi selkeää vastanäyttöä. Vastaavasti monia Jukan sanomisia on pidetty tosiasiaväitteinä, vaikka niistä ei ole näyttöä. Tämä heikentää hyvin paljon oikeuslaitoksen uskottavuutta, sillä asianomistajalla olisi näyttövelvollisuus. Eri käräjätuomioiden ratkaisuja vertailtaessa voidaan tilastoida myös sukupuolista syrjintää. Tämä ilmiö on järkyttävyytensä lisäksi myös aika noloa oikeuslaitoksen näkökulmasta, sillä asiaa on puitu mediassa jo useita vuosia ja se on niin läpinäkyvää. Tuomiot ovat kuin Sanna Ukkolan laatimia.

Ihmettelin kovasti tuomioon kirjattuja asiavirheitä, joille löytyy selkeää vastanäyttöä. Onko sovinistikonservatiiveilla jonkinlainen pakkomielle narratiiviin, jossa naiset ”reagoivat voimakkaasti” ja kostavat miehille mustasukkaisina, koska eivät päätyneet heidän kanssaan naimisiin? Otan pari lainausta tuomiosta:

Ylempänä olleessa esitutkintapöytäkirjassa Jukka sanoi, että ”asia oli Eevikselle fine”. Onko se siis sama asia kuin ”Keskinen oli reagoinut voimakkaasti”? Tietysti minä olin reagoinut voimakkaasti raiskauksen mahdollisuuteen.

Jukan pitäisi maksaa minulle 10 000€ korvaukset siitä, että joku on väittänyt minulle baarissa, että olisimme olleet seurustelusuhteessa, vaikka se ei ole totta. Ja minä en tosiaan ole saanut mitään pyyntöä poistaa Jukkaan liittyviä tekstejä ennen poliisikuulusteluja. Vai tarkoittiko Unne Sormunen, että BB:n osallistujat ovat Endemolin työntekijöitä pyytäessään minua poistamaan työntekijöihin liittyvää materiaalia? Myöntääkö hän siis itse avoimesti, että osallistujasopimuksia luetaan työsopimuksina?

Jukka on kertonut itse, että juurikin tuon nakkikioskitappelun takia häneltä evättiin pääsy BB-teemaiseen 2019 Haluatko miljonääriksi -jaksoon.

Viesteissä Milla ja Terskis ovat puhuneet minun käsittäneen asioita väärin. Asiaa ei olisi varmastikaan lähestytty tuosta näkövinkkelistä, jos Milla ja Terskis olisivat olettaneet minun vain keksineen tyhjästä kyseisen väitteen, ilman että siihen olisi liittynyt 3.11 Millan kanssa käymämme keskustelut, joihin olen viitannut myös minun ja Millan välisissä viesteissä ylempänä. Milla ei myöskään oikaissut minulle ikinä tapahtumien kulkua, vaan piti kiinni siitä, että oli ollut tapahtumahetkellä tiedottomassa tilassa. Jos joku sanoo minulle, että ”Hän harrasti kanssani seksiä, kun olin tiedottomassa tilassa. Mutta se ei ollut raiskaus!” niin mielestäni silloin on perusteltua olettaa, että kyseinen tapahtuma täyttää rikoksen tunnusmerkistön raiskauksen osalta, vaikka siitä käskettäisiin käyttää nimitystä kikkeliskokkelis. Ja Terskiksen kykyyn tunnistaa naisiin kohdistuneita seksuaalirikoksia voi tuskin luottaa. Hän ei kuitenkaan tuotannon edustajana puuttunut kaudellamme tapahtuneeseen ahdisteluun vaan lietsoi sitä itsekin päiväkirjahuoneäänenä. Jos alaston mies jahtaa naista veitsi kädessä ja muna pystyssä, Terskis varmasti olettaisi hänen keräävän rahaa Punaiselle ristille. That’s her policy.

Milla puhuu ylläolevassa lainauksessa myös omasta tunnistettavuudestaan, vaikka teksteissäni ei ole tuolloin ollut mitään, minkä perusteella hänet voisi tunnistaa. Oletukset Jukan ja Millan tunnistettavuudesta ovat olleet seurausta vain tuotannon luomasta ”kolmiodraamasta”. Minä olisin tuskin voinut kirjoittaa nimettömänä edes alkoholisoituneista yläasteopettajistani ilman, että sitä olisi liitetty Jukkaan. Loput asiavirheet tuomiossa ovat indikoitavissa useamman asian tai tapahtuman summana vähintäänkin implisiittisesti.

Tärkeintä on kuitenkin se, että jos on pienikin riski siitä, että on tapahtunut fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa, sen toistuminen on estettävä tavalla tai toisella. Mikään juridinen tappio tai kohtuuttomat vahingonkorvaukset eivät saisi mennä ideologisesti sen edelle. Ei sinänsä ole yllättävää, että Suomen konservatiivinen oikeuslaitos asettaa miehen kunnian naisen koskemattomuuden edelle, mutta nämä kaikki haitalliset tapahtumat olisivat olleet vältettävissä, mikäli instituutiot olisivat kantaneet vastuunsa jo aiemmin. Kaikki on saanut alkunsa Endemolin aiheuttamista rikoksista, riskitilanteista sekä epäeettisestä salassapitouhkailusta. Seuraava askel on tapahtunut oikeuslaitoksen passiivisuudella ja asenteellisella syrjinnällä.

Itse olen jo varsin kypsä tämän kunnianloukkauskeissin puimiseen ja toivoisin, että päästäisiin vihdoin käsittelemään kokonaisvaltaisempaa Endemolin tapausta. Minuun otti kuitenkin kunnianloukkaustuomion jälkeen muutama taho yhteyttä ja olen saanut paljon tukea asian viemiseksi hovioikeuteen. Vaikka tapaukseen liittyvä häirintä olisi raskasta, olen kuitenkin tällä hetkellä luottavainen prosessin jatkosta ja siitä, että tällä tulee todennäköisesti olemaan positiivisia seurannaisvaikutuksia muissa yhteyksissä.

Yksilötasolla ihmiset ovat myös ilmaisseet sympatiansa jälkikäteen siitä, että olen joutunut olemaan oman kauteni ”huora” harrastettuani seksiä sinkkuna, kun samaan aikaan nainen, joka on mahdollisesti pettänyt poikaystäväänsä, saa tuotannolta 500€ matkalahjakortin ja hänen yksityisyyttään suojellaan. Kyseinen lahjakortti taisi olla koko BB-historian ainoa rahanarvoinen palkinto, jolla ei ollut perusteltua yhteyttä ohjelmaan sisältyviin kilpailusuorituksiin. Lahjakortin virallinen perustelu oli käytännössä parisuhdestatus, mutta sen tosiasiallinen funktio saattoi olla vaientaa kulissien takaisista tapahtumista tai vähintäänkin nostaa julkisen kertomisen kynnystä. Itse en toivo Millalle syntipukin roolia, sillä edelleenkään ei ole varmaa, mitä silloin Gaalayönä on tapahtunut. Ja mikäli Milla teki kaikkensa peittääkseen tapahtumat epäeettisillä tai valheellisillakin ratkaisuilla niin syynä oli kuitenkin puhdas itsesuojelu, sillä Suomen naisia halventava kulttuuri on terveydelle haitallinen kenelle tahansa sen keskiöön joutuvalle. Tätä olemme spekuloineet viestitellessäni erään minun ja Millan yhteisen tuttavan kanssa:

Tietysti minä olen Endemolille vihainen saamastani epätasa-arvoisesta kohtelusta, sillä jouduin olemaan oman kauteni sylkykuppi ja sillä oli itselleni kohtuuttomat seuraukset. Olisin varmasti päässyt paljon vähemmällä, jos huomio olisi kiinnittynyt toisaalle jo kauden aikana. Tietysti tuotannon aggressiivinen painostus asian salaamiseksi oli myös raskasta ja minun piti esittää joka ikisessä haastattelussa hymyillen, että ”Jukka on kiva ja minä olen seksimaanikko”. Mutta onhan se mieltä lämmittävää, että Milla pääsi matkustelemaan poikaystävänsä kanssa ja Jukka pääsee nyt kunnianloukkausjupakan kautta parrasvaloihin, joista hän mielestään jäi paitsi, kun hänestä ei tehty Suomen Bacheloria. Eihän se toki minulta ole pois… näkökulmasta riippuen. Osallistujasopimusten ollessa työsopimuksia, Endemolin olisi noudatettava pakottavaa työlainsäädäntöä osallistujien tasa-arvoisessa kohtelussa. Se on kuitenkin kohdellut naisosallistujia syrjivästi miesosallistujiin nähden, ja lisäksi asettanut naisosallistujat keskenään eriarvoiseen asemaan sen perusteella, miten hyvin he istuvat konservatiivisiin sukupuolirooleihin. Tästä toiminnasta on koitunut hyvin vahingollisia välittömiä ja välillisiä seurauksia heikompaan asemaan asetetuille naisosallistujille.

On ensisijaisen tärkeää korostaa tulevien kausien BB-hakijoiden oikeutta tietää, miten turvattomiin olosuhteisiin he ovat mahdollisesti päätymässä. Toimittajat korostavat usein myös äänestyksistä maksavien katsojien oikeuksia. Tuotanto johtaa katsojia harhaan vääristelemällä ja salaamalla materiaalia, jolla on vaikutusta katsojien äänestyskäyttäytymiseen. Endemoliin on kohdistunut useina vuosina petosepäilyjä yleisöäänestyksiin liittyen. Esimeriksi virheellisesti ilmoitettujen äänestysnumeroiden takia katsojien maksamat äänet ovat ohjautuneet väärille kilpailijoille, mutta rahoja ei ole palautettu katsojille. Mediassa on myös käsitelty tuotannon mielivaltaisia osallistujakarsintoja, joissa on todennäköisesti toimittu äänestystulosten vastaisesti. Katsojat ovat maksavia asiakkaita, joiden harhaanjohtaminen täyttää petoksen tunnusmerkistön. On kyse sitten mielivaltaisista, lupaustenvastaisista toimintatavoista tai sellaisen tiedon vääristelystä, joka vaikuttaa asiakkaiden tekemiin maksupäätöksiin. Äänestyksistä maksaneilla katsojilla olisi oikeus vaatia korvauksia petoksesta.

Oma lähipiirini on kuitenkin tukenut minua paljon, sillä heidänkin mielestään oikeuslaitos alkaa olla täysi farssi. Ystäväni eivät suhtaudu kovin vakavasti tai tuomitsevasti minulle lavastettuun kriminalismiin. Tämä havainnollistuu muun muassa kepeissä arkikeskusteluissa:

Jos minusta olisi päheitä mugshotteja niin päivittäisin sellaisen heti cv:n profiilikuvaksi. Kai tämäkin on jonkinlainen porttiteorian sovellus ja seuraavaksi voimme vain odottaa minun päätyvän Fuengirolaan pyörittämään huumekartellia. Vaikka en edes tykkää huumeista. ¡No me gustan nada las drogas!

Mutta nykyisessä elämäntilanteessani olen myös saanut monenlaista tukea tahoilta, jotka ovat reagoineet kokemaani epäoikeudenmukaisuuteen, joka on aiheutunut perusoikeuksien riistämisestä tai muusta vallankäytöstä. Uskon, että kaikki tarkoittamani tahot tunnistavat ja tiedostavat tukensa merkityksen minulle. En kykene osoittamaan kiitollisuuttani siitä tarpeeksi, joten totean vain lakonisesti, että ”Kiitos.”

Kiitos saatana!

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Asset-2@0.5x.png